Virusna infekcija u I trimestru trudnoće
Frontomaksilarni ugao
Fetalna ehokardiografija
Očinstvo nakon operacije varikokele
Frontomaksilarni ugao
Rano otkrivanje hipertenzivne bolesti
Trikuspidna regurgitacija u trizomiji 21 para hr.
Ultrazvučna dijagnostika lokalizacije spine bifide
Dijagnostika bolesti posteljice u trudnoći
Otkrivanje urođenih srčanih mana
Predvidjanje predstojećeg gubitka ploda
Down-ov sindrom u trudnoći
DOWN – sindrom
Paraovarijalne / paratubarne ciste
Trizomija 18
Dijagnognostika bolesti posteljice u trudnoći
Ultrazvučna dijagnoza Down sindroma u trudnoći
Rano otkrivanje hipertenzivne bolesti
Dijagnostika tumora ploda u toku trudnoće
Bubrezi i trudnoća
Urođene anomalije organa trbušne duplje
Anomalija žučnih puteva i pankreasa ploda
Bolesti pluća ploda
Trodimenzionalni pregled glave i kičme ploda
Otkrivanje skeletnih displazija u trudnoći
Trodimenzionalni pregled srca ploda u trudnoći
Urođene srčane mane - fetalna ehokardiografija
Srce fetusa - fetalna ehokardiografija
Zastoj rasta ploda
Sonografska fenotipizacija ploda
Genetski sonogram
Dijagnostika centralnog nervnog sistema ploda
I trimestar trudnoće
Trudnoća i dojke
Ultrazvučna dijagnostika organa male karlice
 

3D Sono CT tehnika -
Anomalija žučnih puteva
i pankreasa ploda

Dijagnoza u drugom trimestru

 
   
     
           
    Dijagnozu urođenih anomalija žučnih puteva i pankreasa je kod ploda moguće postaviti još u drugom trimestru trudnoće. Značaj ovako rane dijagnoze je veliki jer omogućava blagovremeno lečenje. Još 1973. godine je profesor Babit postavio široko prihvaćenu teoriju koja objašnjava nastanak proširenja izvodnih kanala unutar jetre ili van nje, sa promenama u izvodnim kanalima pankreasa. Greška u spajanju glavnog žučnog kanala i glavnog izvodnog kanala gušterače je odgovorna za nastanak anomalija.
Najčešće se koristi klasifikacija Todani-ja od pet tipova strukturnih grešaka. Sa jedne strane, postoji proširenje samo žučnih puteva (Carolijeva bolest), a sa druge - izolovano proširenje, različitog tipa, glavnog izvodnog kanala jetre - holedohalne ciste.
  Nova generacija ultrazvučnih aparata sa Sono CT tehnikom i trodimenzionalnom obradom žučnih puteva je u stanju da kod bebe postavi dijagnozu urođenih strukturnih grešaka (anomalija) izvodnih kanala jetre i gušterače (pankreasa) još u toku trudnoće
Prim. dr sci. Tihomir Mihailović, spec. rendgenologije.
 
           
           
    1. Prepoznatljive nakon rođenja

Ove anomalije ne moraju da se manifestuju odmah po rođenju, a obično se klinički prepoznaju po tri karakteristična simptoma: to su bol u stomaku, masa koja može da se opipa u desnom gornjem kvadrantu trbuha, i postojanje opstruktivne žutice. Mada je klinička slika upečatljiva, dijagnoza je, po pravilu, zakasnela. Relativno dugo trajanje anomalije - kod koje dolazi do stalnog mešanja sokova iz jetre sa sokovima za varenje iz gušterače, može da bude praćeno teškim oboljenjima ovih organa čak i u pubertetu.
Time se ne iscrpljuju moguće anomalije žučnih puteva. One mogu da budu praćene nedostatkom tzv. ekstrahepatičnih žučnih puteva, što može da se ustanovi još u trudnoći. U ovim situacijama je potrebna hitna operacija neposredno nakon rađanja deteta.

  2. Razlikovanje bez greške

U nešto manjem broju slučajeva može da dođe i do udruženih anomalija, i to najčešće do postojanja tzv. anularnog (prstenastog) pankreasa i holedohalne ciste. U ovakvoj situaciji postoji opstrukcija (začepljenje) creva na nivou dvanestopalačnog (tj. duodenuma). To je, inače, najčešća opstrukcija digestivnog trakta, i u polovini slučajeva nastaje zbog spoljašnjih razloga. "Značaj" ove nepravilnosti je i u tome što je u oko 30% slučajeva praćena hromozomskim anomalijama (tj. trizomijom 21 para hromozoma), pa je neophodna genetska amniocenteza. Kada je udružena sa holedohalnom cistom, situacija je za dijagnostičara dodatno komplikovana zbog međusobne pozicije ovih struktura.
Problem dijagnostike strukturnih grešaka je sveden na minimum od kada je na raspolaganju 3D Sono CT tehnika. Pomoću nje mogu da se razlikuju cevasti organi duodenuma (dvanaestopalačnog creva) od žučnih puteva i vene porte. Korišćenje "Kolor Power angio moda" omogućava razlikovanje krvnih sudova od žučnih i pankreasnih puteva sa jedne strane, i cevastih organa ploda ispunjenih plodovom vodom, sa druge strane.

 
           
           
    (slika 1 i 2)   ANTRFILE - Neke važne stvari
 1. U toku II trimestra trudnoće postoje specifični ultrazvučni markeri koji omogućavaju postavljanje dijagnoze:
  a) strukturnih (anatomskih) grešaka (anomalija) žučnih i pankreasnih puteva
  b) anomalije u toku razvoja pankreasa
  c) razloga koji dovode do opstrukcije digestivnog trakta
 2. Mada je dijagnoza ovih anomalija moguća sa 2D tehnikom, nova 3D Sono CT i 3D CPA tehnika omogućavaju što tačnije predstavljanje žučnih puteva i njihovo razlikovanje od krvnih sudova (portnog sinusa). (slika 1 i 2)
 3. Neki markeri, kao što su povećana količina plodove vode, nastaju relativno kasno u III trimestru (od 30 nedelje gestacije), pa nisu značajni za ranu dijagnozu.
 4. Ove anomalije mogu da u 30% slučajeva budu praćene hromozomskim anomalijama, pa je zbog toga njihovo otkrivanje još značajnije.
 5. Neke od anomalija zahtevaju hitno hirurško lečenje nakon rađanja deteta, kao preduslov daljeg života.
 6. Druge, kao što je holedohalna cista, po rođenju deteta ne moraju da budu praćene tegobama, pa je dijagnoza odložena. Njihovo prepoznavanje je danas moguće 3D Sono CT tehnikom bez invazivnih metoda kao što su endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP). Takođe, ova ultrazvučna tehnika je, za razliku od magnetne rezonance sa kontrastom, preciznija u registrovanju mesta spoja žučnih i pankreasnih puteva.
 7. Ako se ove anomalije ne prepoznaju na vreme, mogu u toku detinjstva i u ranoj mladosti da dovedu do pojave zloćudnih oboljenja pomenutih organa.
 8. Na vreme postavljena dijagnoza omogućava uspešno lečenje anomalija operacijom.
 9. Jedina operacija koja dovodi do trajnog rešenja problema je Roux-en Y anastomoza (trajno razdvajanje pogrešno spojenih žučnih kanala sa kanalima gušterače).
 
           
           
       
specijalistička ordinacija
Ultrazvučna dijagnostika
Vojvode Dobrnjca 34, 11000 Beograd, SCG
Tel: 011/33 90 848, 33 92 916; Mob: 063/ 81 70 714
 
 
   

 
    Developed by Infotrend.   (C) 2005-2007. Ultramedika.