VAŠA PITANJA I ODGOVORI DOKTORA

 
    Posetiocima našeg Site-a omogućili smo da postave pitanja našim doktorima.
Molimo Vas da Vaša pitanja budu precizna, ali ne preopširna (do 300 karaktera), kako bismo mogli dati odgovarajući odgovor.

Pitanja i odgovore, koji su od interesa i za ostale posetioce našeg Site-a, objavićemo na ovoj strani, uz zagarantovanu anonimnost.

Važna napomena
Naši odgovori su informativnog karaktera i ni u kom slučaju ne zamenjuju posetu Vašem lekaru.

 
Vaša E-mail adresa (obavezan podatak)


Pitanje (obavezan podatak)

...

 
    Vaša pitanja   Odgovaraju doktori
Dr. Tihomir Mihailović, spec. radiolog
Dr. Aleksandar Dmitrović, spec. ginekolog
 
   
 
 
           
    Pitanje:
Poštovani doktore, majka ima 51 godinu, pre 10-tak godina joj se pojavio vitiligo prvo po rukama, a sad već se širi i javlja se oko očiju. Pošle godine se lečila od helikobacter pylori. Sad joj je opet Fe ispod granice i bleda je. Često oseti bolove u glavi i često se žali da u očima oseti kao da joj je pukao kapilar ali kaže da je jako to probode. Šta bi bilo potrebno da uradi od analiza u krvi i da li bi trebala da ide na NMR glave. Zabrinuta sam, jer u familiji ima zabeleženih pojava kardio-vaskularnih oboljenja, a ona često oseti to probadanje u glavi.
 
  Odgovor:
Anemija je verovatno razlog tegobama. Ako je serumsko gvožđe nisko neka uzme tablete gvožđa sa C vitaminom i folnom kiselinom. Potreban je pregled očnog dna od oftalmologa i konsultacija neurohirurga. Za pregled kod neurohirurga možete se javiti u našu ordinaciju.
Dr. Mihailović
 
 
    Pitanje:
Molim Vas da mi odgovorite na pitan je da li je ultrazvučni snimak pluća mogao štetiti plodu djeteta. Nisam znala da sam trudna a 14.07.07 sam imala sistematski pregled i radila sam RTG pluća, a danas sam sa testom trudnoće ustanovila da sam trudna jer sam zadnju menstruaciju imala 21.06.2007, unaprijed zahvalna!!
 
  Odgovor:
Snimak pluća ima štetno dejstvo, ne postoji stav da se trudnoća prekida. Savetuje se Ultrazvučni pregled trudnoće u 12 nedelji radi prve procene da li je razvoj organa ploda adekvatan.
Dr T.Mihailović
 
 
    Pitanje:
Imam česte upale limfnih žlezda ispod pazuha. Nisam napipala neka uvećanja ali me boli predeo gde se spajaju pazuh i dojka. To mi se dešava s vremena na vreme i to mi prati temperatura 37.5°C , mada me pored toga nije bolelo grlo ili nešto slični, jer znam da nekada limfne žlezde odreaguju na neku upalu u organizmu. Unapred zahvalna, srdačan pozdrav.
 
  Odgovor:
Niste mi rekli koliko imate godina. Savetuje se ultrazvučni pregled limfnih žlezda. Zakažite pregled u mojoj ordinaciji.
Dr. T Mihailović
 
 
    Pitanje:
Kod supruga je data dijagnoza azospermija. Dve godine kasnije iz testisa uzorak sperme je dijagnostikovan kao nectospermija. Ima li bilo kakve šanse da nas dvoje imamo dece?
 
  Odgovor:
Treba konsultovati doktore koji rade vantelesnu oplodnju.
 
    Pitanje:
Dve godine pokušavam da zatrudnim. Suprug je uradio spermogram a rezultati su:
SPERMATOZOIDA/ml- 0,1
SPERMATOZOIDA/V - 0,7
LEUKOCITA - 1,0
OKRUGLIH CELIJA NEMA
ZIVIH I NEZIVIH SPERM.-NEDOVOLJAN BROJ ZA DIFERENCIJACIJU
PROGRESIVNO BRZO-1
PROGRESIVNO SPORO-1
NEPROGRESIVNO-2
NEPOKRETNI-5
izraženo ukupnim brojem u komori
MORFOLOGIJA SPERMATOZOIDA
nedovoljan broj za diferencijaciju.
-INICIJALNA FRUKTOZA PRISUTNA
-U 40 VIDNIH POLJA BOJENOG PREPARATA, NAĐENA SU 2 VITALNA I 7 AVITALNIH SPERMATOZOIDA RAZLICITE CITOMORFOLOGIJE.
Molimo Vas da nam odgovorite sta to sve znači!
 
  Odgovor:
Pitanje je za doktora koji je radio spermogram. U svakom slučaju treba uraditi ultrazvučni pregled testisa i izvodnih kanala.
Dr T. Mihailović
 
    Pitanje:
Poštovani, imam 28 godina, nemam dece, prošle godine sam imala namerni prekid trudnoće zbog virusa gripa koji sam ležala. Ceo proces i oporavak su tekli kako treba, ciklusi odmah nakon kiretaže normalno na 28 dana, nikakvih problema ni bolova. Na rutinskom pregledu u aprilu ustanovljena je cista na desnom jajniku, posle terapije antibioticima hemomicinom, doksiciklinom i himoralom ona se smanjila ali nije nestala. Na sledećoj kontroli doktorka je primetila i cistu na levom jajniku, ne veliku, a cista na desnom je i dalje bila prisutna. Nikakvi sumnjivi protoci kroz cistu nisu zabeleženi, a CA125 je u normalnim vrednostima. Doktorka je kao terapiju dala Primolut Nor od 16-25 dana ciklusa sledeća 2 meseca. Kontrola nakon 2 meseca 6. dan ciklusa je bio u pitanju pokazala je da je levi jajnik čist, sa novim folikulima znači sve je u redu, dok je cista na desnom jajniku i dalje tu s tim što je primećena i ehogena senka unutar ciste 4x8mm. I dalje nikakvi sumnjivi protoci ni kroz cistu, ni kroz tu senku ni kroz zid ciste. Ja nemam nikakve bolove, ciklusi su uredni na 28 dana, normalne jačine sa bolovima samo jedan do dva dana, ništa nenormalno, čak i bez potrebe za analgeticima. Preporučeno je da se cista prati još 2-3 meseca i ako ne nestane da se uradi cistoskopija. Interesuje me da li postoji mogućnost da ta cista bude endometriotična cista iako ja nemam nikakve kliničke simptome vezane za istu, pretpostavljam da nije bilo rutinske kontrole ne bih ni znala da imam cistu jer nikakve tegobe nisam imala...ono sto je možda bitno je to što moju doktorku jedino buni smežurana opna ciste. Molim Vas da mi pojasnite priču o cistama i o onom sta bih mogla da očekujem, jer ja planiram uskoro potomstvo i neprestano razmišljam da li ce sve biti u redu....Unapred hvala.
 
  Odgovor:
Zakažite pregled vaše ciste. Tek nakon procene morfologije, sa 3D i vaskularizacije sa 3D CPA mogu vam bliže reći o kakvoj cisti se radi.
Dr T : Mihailović
 
    Pitanje:
Poštovanje! Imam 24 godine. Menstruacije su mi uvijek neizdrživo bolne, a prilikom zadnje jajnik mi je toliko otekao da sam ga osjetila pod rukom te sam se odmah naručila kod ginekologa. Vas molim za odgovor na par pitanja, tek toliko da se ne iznenadim previše. Moje prvo pitanje glasi: je li postoji opasnost za nešto ozbiljnije od upale jajnika? Slijedeće, menstrualni ciklus mi uvijek varirao od 26-30 dana, s tim da mi je zadnja 4 mjeseca menstrualni ciklus ravno 30 dana, a menstruacija traje 4 dana intenzivno, a 5. i 6. dan, jednom do dva puta dnevno, imam slabi iscjedak(sluz). Zaručnik i ja smo imali spolni odnos bez zaštite 7. dan ciklusa. Pitanje glasi: - uzevši sve ove podatke u obzir, prema Vašemu mišljenju koliki je postotak da sam u drugom stanju? Unaprijed Vam se neizrecivo zahvaljujem i molim za brzi odgovor.
 
  Odgovor:
Najbolji postotak se dobija nakon ultrazvučnog pregleda gde će te saznati da li ste trudni , nakon čega će se proceniti i vaš uvećan jajnik.
Dr. T MIhailović
 
    Pitanje:
U tridesetoj sam nedelji trudnoće, doktor mi je rekao da mi je posteljica matora. Koliko je to opasno?
 
  Odgovor:
Morfološka procena posteljice nije dovoljno precizna radi saznanja da li je ona uredu tj. da li adekvatno hrani vašu bebu. Potrebno je uraditi procenu protoka kroz posteljicu radi provere njene funkcije.
 
    Pitanje:
Poštovani, imam jedno pitanje na koje bih voleo da mi date odgovor. Naime moja devojka se već dve godine bori sam tumorom. Prvo tumor grlića materice.... potom metastaza na levom plućnom krilu koje je odstranjeno i dva puta na mozgu. Sve je to prošla. Evo, prošlo je 6 meseci od zadnje operacije i sve je bilo više–manje u redu. Ima problema sa niskim pritiskom, jake glavobolje. Posle zadnje operacije imala je velikih problema sa bubrezima. Posle se i to normalizovalo međutim pre pet dana počele su jake mučnine, povraćanja i pojavila se krvava mokraća. Pregledom je konstatovano da su u pitanju ciste na oba bubrega i na debelom crevu. Jedan bubreg joj loše radi a i drugi nije baš najbolje. Lekari ne isključuju mogućnost nove metastaze. Ja nemam nikakve veće informacije da dam osim da je po rečima lekara stanje loše i da se plaše za nju. Ne znam ni kakve su ciste u pitanju. Od vas ne tražim precizan odgovor.... samo par informacija šta bi to moglo biti i kakav je postupak lečenja ? Hvala Vam PUNO !!!
 
  Odgovor:
Nakon ultrazvučnog pregleda moralo bi da se zna poreklo promena na bubregu i debelom crevu. Bojim se da sa dosadašnjim tokom postoji mogućnost pojava novih metastaza. Zakažite pregled u mojoj ordinaciji.
Dr. T. Mihailović
 
    Pitanje:
Pijem kontraceptivne tablete jeanine! Počela sam da ih pijem u ponedeljak a danas je subota! Posle koliko mogu da imam odnose? Interesuje me da li mogu da imam seksualne odnose i u slučaju svršavanja da li mogu da zatrudnim?
 
  Odgovor:
Pitajte vašeg doktora koji vam je prepisao kontracepciju.
Dr. T. Mihailović
 
 
    Pitanje:
Poštovani doktore, mislim da imam problem, ali ne znam ni koji, ni kako da ga rešim. Primetio sam da mi je stolica konstantno svetla. Ja se ne osećam loše, jedem raznovrsno, stolica je redovna, ali je uvek svetla. To sam primetio pre otprilike 2 meseca. Imao sam problema sa kondilomima, ali sam mislio da su oni bili samo spolja i to je rešeno. Međutim pre dva dana sam jednostavno iz paranoje počeo da zagledam i ustanovio da su se pojavili i u unutrašnjosti glavića. Ne znam koliko to dugo traje jer problem postoji već neke tri godine, ali doktori su primetili promene samo spolja i to je redovno lečeno, ali ne znam šta se za sve to vreme dešavalo unutra, jer nisam imao nikakvih tegoba. Od kada sam ustanovio da ih imam (pre 3 godine) postao sam veoma paranoičan i čuvao sam se jako, izbegavao seks itd. Iz tog razloga primećujem i najmanju promenu u vezi sa svojim telom. Počeo sam da razmišljam da li te dve stvari možda imaju veze jedna sa drugom, a najveći problem mi je sto već ta dva meseca nisam u Srbiji i ne bi trebalo da budem ni naredna tri, tako da nemam kome ni da se obratim. Što se tiče kondiloma pokušaću da izvučem maksimum iz svog imuniteta i ako znam da to nije dobro odlagati, ali sam u takvoj situaciji da ne mogu da dođem kući. Najviše me sada plaši zašto mi je stolica svetla? Sta je sada u pitanju? Molim vas prosledite mi odgovarajući savet ili moguću dijagnozu. Unapred hvala
 
  Odgovor:
Stolica je svetla i to obično od mlečne ishrane. Ako je ona potpuno bela izlučivanje žuči je poremećeno. Savetuje se pregled jetre ultrazvukom. Javite se doktoru u inostranstvu da vam skine kondilome jer se oni umnožavaju.
 
    Pitanje:
Fetus je u devetom mesecu. Dijagnostikovane su krive butne kosti. U pitanju je prvo dete. Sve genetske analize su u redu. Može li takvo dete prohodati i kakav život može voditi?
 
  Odgovor:
Nisu mi poznate genetske analize koje ste radili. Pošto je trudnoća odmakla, nakon rađanja će se proceniti da lije plod uredu.
Dr. T. Mihailović
 
    Pitanje:
Imam 24 god, ovo mi je prva trudnoća. U 12. nedelji na ultrazvuku debljina bebinog vrata je bila 2,4mm. Slobodni beta HCG 60,82 IU/I;2,3615MoM
PPAP-A 1,085 IU/I ; 0,4107 MoM. Šta vi možete da zaključite iz ovih podataka? Da li je rizik 1:58 veliki? Da li da radim analizu placente? I kakav rizik ona nosi sa sobom?
S velikim poštovanjem! Zabrinuta mama.
 
  Odgovor:
Ponovite pregled u mojoj ordinaciji da bi smo procenili ponovo NT i ostalih 12 ultrazvučnih markera, pre nego što se odlučimo za genetsku mamniocentezu..
Dr T Mihailović
 
    Pitanje:
Postavljena mi je sledeća dijagnoza: "Uz desni jajnik i pored uterusa vizualizuje se ovalna formacija ispunjena bistrim sadržajem prečnika 44.2mm sa polipoznim izraštajima ka unutra (najverovatnije jajovod). U Duglasu manja količina bistre slobodne tečnosti". Da li je to Sactosalpinx i da li je to moguće lečiti lekovima a ne samo operativnim putem? Unapred zahvalna.
 
  Odgovor:
Nakon 3D ultrazvučnog pregleda i eventualne potvrde dijagnoze savetuje se procena prohodnosti jajovoda pod kontrolom ultrazvuka. (O ovoj metodi možete pročitati na sajtu). Nakon toga se može govoriti o lečenju!
Dr. T. Mihailović
 
 
    Pitanje:
Poštovani, molim Vas da mi odgovorite šta znači to kad je posteljica postavljena skroz bočno, a vrednosti na UZ sledeće: FL/BPO 0,69, FL/AC 0,26 (pored je lekar upisao znak uzvika, HC/AC 1,22, PTM-PLODA 830gr. Starost trudnoće je 26+3 a imam 28 godina. Lekar mi je savetovao kontrolu za tri nedelje uz objašnjenje da nije opasno ali da mora da se prati.
Ja sam mnogo uplašena s obzirom da mi je ovo prva trudnoća, i da sam u drugom mesecu imala krvarenje i preteći pobačaj, potom su mi pronašli ogroman hematom, i kada je sve to da sanirano pojavio se ovaj problem. Interesuje me koliko je ovakvo stanje posteljice opasno po bebu i kakve su posledice?
Unapred zahvalna.
 
  Odgovor:
Kako ste opisali problem sa posteljicom je rešen. Asimetričan rast većeg ploda ako je to tačno mora biti procenjen na osnovu dobijenih ultrazvučnih parametara. Niste mi rekli dali je procenjena funkcija posteljice. Savetujem vam pregled u mojoj ordinaciji.
Dr. T Mihailović.
 
    Pitanje:
Imam 39 godina I u 13. nedelji sam trudnoće. Imam jedno dete od 4 ipo godine, a prošle godine sam imala spontani pobacaj. Moj ginekolog mi je na poslednjem ultrazvučnom pregledu predložio da zbog godina uradim amniocentezu za svaki slučaj . Konstatovano je da su rezultati ultrazvuka u redu i dao mi je uput uradim double test. Rezultate sam danas dobila i oni su sledeći:

fb-hCG 90,4 ng/ml.....2,23 Corr. MoM
PAPP-A 3,64 mlU/ml ..0,99 Corr MoM
CRL 58mm
Nuchal transluency 1 mm ....0,66 MoM

Gestational age by CRL 12+1
Gestation age on the day of serum taking 12+4

Biochem.risk + NT .... 1:745, below cut off
Double test ............... 1:134, above cut off
Age risk .................... 1:152
Trisomy 18 + NT<10000, below cut off

Molim Vas da mi odgovorite šta mi vi predlažete da dalje preduzmem. Da li se nekim drugim pregledima koje vi radite (kao na primer ekspertski ultrazvuk ili nešto drugo), može izbeći amniocenteza (ako je uopšte ona neophodna)?
Unapred hvala
 
  Odgovor:
Na osnovu adekvatne vrednosti NT ne može isključiti više od 62 % plodova sa hromozomskim anomalijama. danas postoji preko 10 ultrazvuičnih markera koji isključuju preko 90% plodova sa trizomijom 21. Pošto je uvećan beta HCG a nema verovatno vremena da se uradi još jedan pregled do isteka 14. nedelje gestacije, savetuje se da se uradi ultrazvučni pregled u 16. nedelji i ako oko 20 soft markera nije pozitivno, a anatomske karakteristike ploda su takođe u redu uz, kvadruple test (test sa 4 supstance iz vaše krvi) bi trebalo da ili postavi ili isključi potrebu genetske amniocenteze. Sama amniocenteza ne isključuje postojanje srčanih mana, anomalija mozga i drugih organskih sistema. Ovo je isključivo u domenu ultrazvučnog pregleda.
S obzirom da vam je urađen samo NT u I trimestru trudnoće savetujem vam da ponovite pregled u 15 nedelji u Ultramediki.

Dr. T Mihailović
 
    Pitanje:
Mom suprugu je postavljena dijagnoza oligoastenoteratozoospermia. Šta to znači?
  Odgovor:
Neadekvatan broj spermatozoida. Ako je taj broj i na ponovljenom davanju nakon apstinencije od 2-3 dana istovetan, javite se na pregled testisa, ejakulatornih kanala i krvnih sudova
Dr T. Mihailović
 
 
    Pitanje:
Poštovani,
Problemi su se javili sredinom februara meseca sa promenom dugogodišnjeg partnera. Koristila sam kondom sa novim partnerom, međutim u par navrata kondom je PUCAO. Inače 3 god. pijem microgynon, no kako je novi partner insistirala sam na kondomu.
Nakon uzetog cervikalnog i vaginalnog brisa, utvrđena mi je Esherihija, koju sam uspešno izlečila antibiotikom ciprocinal i vaginaletama povidon joda. Kontrolni brisevi su bili u redu. Kako su se problemi i dalje nastavili:obilan vodenasto-beličast sekret, nelagodnost i peckanje pri odnosu, bolovi u donjem stomaku kao i oticanje nakon odnosa, urađeni su i ciljani brisevi na hlamidiju,mikoplazmu i ureaplazmu. Utvrđena mi je ureaplazma u broju većem od 10 na 4. Lečila sam je hemomicinom i dovicinom, uporedo sam koristila vaginalete polygynax. I nakon terapije simptomi su bili prisutni. Mesec dana nakon prestanka upotrebe antibiotika, sredinom juna, otišla sam na prvu kontrolu, doktor je pri samom uzimanju briseva potvrdio prisustvo obilnog sekreta i posumnjao na ureaplazmu koja moguće nije izlečena ili pak na Candidu. Međutim cervikalni i vaginalni bris su bili u redu a brisevi na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu negativni. Kako su se rezultati pokazali dobri, doktor je na ovome stao.
Bris na Trichomonas je doktor isključio ubeđen da on nije. Ja sam insistirala i na njemu ali je doktor i dalje terao po svome, verovao je svojoj odokativnoj metodi.
Kolposkopija i papa test su rađeni kod drugog ginekologa početkom aprila, u redu su, papa je II grupa. Doktorka je rekla da je sve super, izuzev vidno prisutnog sekreta, koji me muči od februara i sada me muči i napamet mi je dala lomaxen, ubeđena da su gljivice uzrok sekreta. Dakle, bez briseva je prepisala lomaxen. Bila sam ubeđena da gljivice nisu, i ispostavilo se da sam u pravu. Vaginalete nisam koristila,uradila sam nakon nedelju dana briseve i Candide nije bilo. Ono što me je najviše šokiralo je činjenica da mi doktorka tokom kolposkopije nije primetila vrh (kapicu) kondoma koji mi je ostao nakon jednog od odnosa tokom kojih nam je kondom pucao. Sticajem okolnosti, isti dan nakon kolposkopije, pružila mi se prilika da me pregleda doktor u jednoj privatnoj klinici i nakon samo par sekundi izvadio mi je kondom. Bila sam šokirana činjenicom da smo bili toliko nesmotreni ali još više činjenicom da isti doktorka u Frontu nije primetila.
Sada je jul mesec, simptomi su i dalje prisutni, penetracija je jako bolna, otičem, izraženo je crvenilo. Simptomi su prisutni danonoćno ,i bez odnosa. Imam osećaj kao da mi je cela vagina iznutra UPALJENA, OTEKLA.... Odnosi su svedeni na minimum, kada ih i ima završe se u suzama. Koristimo kondom, ali kako je ranije pucao a nov mi je partner plašim se da nije nešto treće. Najviše se plašim kondiloma. Nakon onako lošeg iskustva sa doktorkom i kolposkopijom sumnjam i u njen rezultat. Probleme ove prirode nikada nisam imala, i ne prihvatam činjenicu da mi je sve u redu, niti da mi je problem suvoća, niti to da nisam opuštena, niti čak to da je u nekih devojaka sekret prosto pojačan, te da sam ja od njih, jer je sve suprotno. Sa njim nikada nisam imala problema. Od kada imam probleme koristila sam: betadine, povidon jod, lomaxen, polygynax, ginodaktanol, pri čemu nijednom nisam osećala boljitak.
Da li mi preporučujete neke dodatne briseve, analize, testove? Uradila bih i UZ, ponovila kolposkopiju. Plašim se da nije i neka upala? Da li sve ovo može od kondiloma? Znam da bi ih doktorka videla ali ako je subklinička infekcija, bez manifestacije...... Zaista sam uplašena!
Unapred zahvalna i puno pozdrava.
 
  Odgovor:
Ukoliko imate sumnju u verodostojnost dosadašnjih nalaza možete ih ponoviti. Nalaz pojačanog vaginalnog sekreta nije normalan nalaz kao ni Vaše subjektivne tegobe. Prisustvo HPV infekcije (kondiloma) može uzrokovati neke od Vaših simptoma. Adekvatno urađen ultrazvučni pregled kao i pregled vaginalnog sekreta, Pap-a testa i kolposkoije može razrešiti Vaš problem.
Dr Dmitrović
 
 
    Pitanje:
Godinu dana pokušavam da ostanem trudna. Momak je radio spermogram i imao je 47% pokretnih spermatozoida, od toga 37% sa brzinom 3 i 4. Radila sam analizu reproduktivnih hormona sedmog dana ciklusa i svi su u okviru referentnih vrednosti. Išla sam na praćenje folikula od 11. dana ciklusa i doktorka mi je rekla da tog meseca nisam imala ovulaciju. Prepisala mi je klomifen od 2. dana ciklusa 5*2. Dvadesetog dana sam uradila progesteron i imala 83.3. Dr. kaže da sam imala ovulaciju. Dobila sam menstruaciju. Nisam trudna. Da li da uzimam opet klomifen? Šta mi Vi predlažete da uradim? Da li je rano da radim analizu prohodnosti jajovoda? I kako se to uopšte radi? Hvala!
 
  Odgovor:
Ukoliko ste godinu dana imali nezaštićene odnose smatram da je racionalno te medicinski opravdano da Vam se pre naknadnih stimulacija ciklusa uradi procena prohodnosti jajovoda. Nesvrsishodno je praćenje ovulacije u slučaju neprohodnih jajovoda. Pošto Vam je hormonski status adekvatan , te spermogram partnera takođe mislim da bi trebali proveriti nalaz Vaših jajovoda te u zavisnosti od istog napraviti strategiju efikasne procedure ostvarenja koncepcije (trudnoće) u Vašem slučaju. Više o samoj proceduri i načinu izvođenja Hy-Co-Sy (histerosalpingosonografija) pročitajte na našem sajtu.
S poštovanjem Dr Dmitrović
 
 
    Pitanje:
Poštovani doktori, želeo bih da mi odgovorite na pitanje gde bi muškarci trebalo da idu na pregled kada imaju nekih problema, hoću Vam reći da se meni pojavilo dole oko polnog organa između nogu neki kao plikovi, odnosno mnogo me svrbi i ja uvek napravim rane češući se. Molim Vas odgovorite mi jer se mnogo brinem i ne znam gde bi i kome mogao da se obratim i recite mi da li bi mogao u apoteci nešto da kupim da mažem da bi se smirilo. Unapred zahvalan.
 
  Odgovor:
Verovatno se radi o nekoj infekciji ili alergiji kože. Najkraći put je da promenu na koži pogleda specijalista za kožne i venerične promene.
 
    Pitanje:
Poštovani,
molimo Vas da nam odgovorite na dole postavljena pitanja. Znamo, da bez dobijenih rezultata ne možete da nam date detaljan odgovor, ali naša neizvesnost u iščekivanju istih je više nego iscrpljujuća.
Supruga je prokrvalila u 13. nedelji trudnoće.
Krvarenje je bilo obilno ali samo prvi put, (sveza krv crvene boje). Supruga nije bila otvorena.
Terapija koju smo ispoštovali:
1. Progesteron injekcija svakog 2. dana.
2. Dicynone tablete 3 puta dnevno.
3. Utrogestan 2 puta dnevno – oralno.
4. Mirovanje.
Kasnije se javljalo braonkasto krvarenje, (periodično na 3 dana), i trajalo je sve do
zakazane amniocenteze u 18. nedelji.
(Tačnije, krvarenje je prestalo 3 dana pre same intervencije).
Zakazanog termina, (krajem 18. nedelje), amniocenteza je urađena. Po prijemu, supruga je klinički, laboratorijski i UZ ispitana.
KKS: Le 10,8 Er: 3,29 Hgb 105 Het 31% Tr 303 Glikemija 5,3 Fe 16,9
Bris cerkvisa je sterilan.
Urin: malo sluzi, am. urta.
Bris na vaginozu: Epitalne ćelije mnoštvo gram negativnih bacilnih kokobacila
(gardanella vaginalis), gram pozitivne koke. Clue ćelije, nešto leukocita. Vaginosis.
UZ nalaz: Amenoreja 17+ 5 ned. Posteljica prednji zid. BPD 39mm, HC 135mm, AC 120mm.
Srčana frekvencija 154/min. FL 25mm.
Normalna količina plodove vode. Veličina odgovara amenoreji 17 + 4 ned. TT 204gr.
Na zadnjem zidu materična kontrakcija.
Na zadnjem zidu, retroanomalno anehogena cistična struktura 35 x 23mm suspektna na hematom.
Uzeta krv za određivanje biohemiskih markera 2. trimestra. Rezultati slede za 2 nedelje.
Terapija : Gynipral tbl. 4 x 1
Verapamil tbl. 3 x 1
Foliron tbl. 1 x 1
Eritromicin tbl. 3 x 1 osam dana.
Metronidazol 400mg tbl. 2 x 2 osam dana.
Trenutno naše misli nisu okrenute u pravcu rezultata pravog razloga amniocenteze, (Daunov sindromom i sl.). Pre svega zabrinuti smo zbog boje plodove vode i njene ispravnosti.
(Od 8 intervencija koje su tog dana urađene, samo u našem slučaju plodova voda je tamno-braon boje). Supruga i ja smo u velikoj strepnji.
Kao laici, pretpostavljamo da je tamno-braon boja plodove vode posledica prethodnog krvarenja gore navedene ciste.
Molimo Vas za odgovor. Imamo samo 3 pitanja :
1. Koliko je tamno braon boja plodove vode cesta, ili smo mi jedinstven slučaj?
2. Ako je plodova voda npr. bakteriološki neispravna, (što još ne znamo), da li se
to nekom terapijom sanira, odnosno da li je supruga, gore propisanom terapijom
“pokrivena” i za tu pretpostavku?
3. Ukratko nam objasnite gore ispisani nalaz.
Hvala!
 
  Odgovor:
Krvarenje u I trimestru trudnoće obično je subhorionska hemoragija koja nastaje u momentu formiranja posteljice. Ako je hematom ispod formirane posteljice postoji rizik za njeno odvajanje od zida uterusa sa lošom prognozom. Ipak češće ono je van posteljice i retko je tako obilno da predstavlja problem.
Izmenjena plodova voda je obično posledica nekog manjeg krvarenja u toku amnicenteze. U svakom slučaju postoje i druge moguće kombinacije ali poreklo krvarenja se obično postavlja na osnovu adsekvatnog ultrazvučnog pregleda ploda, materice i posteljice (njenog položaja u odnosu na grlić, njena prokrvljenost u odnosu na zid materice-posteljica akreta koja može biti opasna po život pacijentkinje.
Nemate podatke o ultrazvučnom pregledu te zakažite pregled u našoj ordinaciji.
Ne znam za što je rađena amnicenteza (jer postavljena sumnja na ultrazvučnom pregledu i proveri vaše krvi). Obratite pažnju da pregled plodove vode ne isključuje postojanje urođenih anomalija. One se isključuju jedino ultrazvučnim pregledom.
Ako je plodova voda bakteriološki neispravna jako se povećava šansa za zapaljenje ovojnica i prevremeni porođaj.
 
    Pitanje:
Poštovani doktori,
veoma mi je važno da donesem pravu odluku u cilju rešavanja ličnih problema, pa Vas stoga molim da mi pomognete. Imam 46. godina nemam dece a želela bih da ih imam. Da li je kasno za trudnoću? Lečila sam se od steriliteta godinama, nikakav poseban problem nije konstatovan. Obavljena je i laparaskopska operacija, pri kojoj su mi skinute samo priraslice od operacije slepog creva, pri čemu su mi rekli da nema nikakvih poremećaja i da mogu prirodno da zatrudnim. Nakon svega uradila sam i par vantelesnih oplodnji; posle jedne od njih ostala sam u drugom stanju. Ta trudnoća je bila blizanačka; izgubila sam jedan plod a nešto iza toga i drugi. Analizom nije ustanovljen nikakav poremećaj zbog koga je došlo do spontanog pobačaja. Nakon toga pojavio mi se miom (30x30) u donjem zidu materice. Posle kiretaže ciklus mi se poremetio (izostajala mi je menstruacija, pojavljivala se u tragovima). Sada mi se ciklus normalizovao. Na ginekološkom pregledima sve je u normali, pa je čak na zadnjem pregledu ustanovljeno da je miom neznatne viličine.
Mene sada interesuje da li bih ja mogla u ovim godinama da rodim i da li bi vantelesna oplodnja dala rezultate u mom slučaju, pošto se kod mene i ne zna pravi razlog steriliteta?
Unapred zahvalna.
 
  Odgovor:
Godine nisu prepreke za trudnoću. Konsultujte ginekologa kod koga će te da radite vantelesnu oplodnju.
 
    Pitanje:
31.03.2007. mi je bila poslednja menstruacija nakon čega mi je 5.04.2007. (6. dana ciklusa) rađen HSG. Tog meseca sam ostala u drugom stanju i trenutno sam u 14. nedelji. Menstruaciju sam dobijala na svaka 24 dana. Nemam nikakvih tegoba i osećam se odlično. Interesuje me da li može HSG negativno uticati na plod i kolike su šanse da se dete rodi sa anomalijama. Da li osim amniocenteze postoji još načina da se otkriju anomalije. Unapred hvala! S poštovanjem...
 
  Odgovor:
Rendgensko-jonizujuće zračenje može biti štetno. Doktori koji prate ultrazvukom trudnoću treba da kažu da li plod ima neku anomaliju ili povećan rizik na postojanje hromozomske anomalije. Ako nemate medicinski dokumentovan odgovor na ova vaša pitanja zakažite pregled u mojoj ordinaciji. Od 1994 godine u svetu se radi provera prohodnosti jajovoda pod kontrolom ultrazvuka te ovakav pregled nije štetan a precizniji je u dijagnostici.. Ja sa svojim kolegama radim ultrazvučnu proveru prohodnosti jajovoda od 1995 godine.
Sa poštovanjem Dr. T . Mihailović
 
    Pitanje:
Pre par dana obavila sam pregled kod ginekologa i rezultati su sledeći:
- citološki nalaz: PA II grupa. Colpitis
- mikrobiološki nalaz: saprofitna flora.
Rečeno mi je da je sve u redu.
Šta je colpitis i treba li da se leči?
 
  Odgovor:
Potrebno je da uradite nalaz CB (cervikalnog brisa) u kome se najverovatnije može izolovati uzročnik colpitisa ( upala vagine ).
Ovaj nalaz kao i opširnije informacije možete dobiti u našoj ordinaciji.
 
    Pitanje:
Nivo kojih hormona u krvi treba ispitati pre uzimanja pilula za kontracepciju?
  Odgovor:
Potrebno je da uradite nalaz hormonskog preseka 6 hormona, kao i adekvatan pregled UZ male karlice (u smislu procene vaših jajnika i sluznice materice).
 
 
    Pitanje:
Šta je to ventrikulomegalija?
  Odgovor:
Proširenje komora u mozgu. Ono može biti različite etiologije i a veličina može biti takodje različita. Razlog zbog koga je nastala ventrikulomegalija, diktira i kliničku sliku pacijenta.
 
 
    Pitanje:
Poštovani doktore,
Nalaz beta HCG (vrednost 25.06.2007.- 572, pre tri dana 210) mi jasno pokazuje prisutnost trudnoće ali doktor na ultrazvuku nije mogao da vidi plod. Interesuje me da li sa 4d ultrazvukom može da se vidi, u ovom periodu, da li se možda radi o vanmateričnoj trudnoći, s obzirom da je trudnoća rano otkrivena.
Inače prvu trudnoću sam ostvarila inseminacijom 2005. godine (iz prvog pokušaja, trudnoća izneta do kraja, porođaj je bio normalan u februaru 2006.), postporođajni oporavak uredan kao i svi pregledi nakon porođaja koji su obavljeni (3 pregleda). Menstruacije su bile na 27-30 dana.
 
  Odgovor:
Ako je beta HCG u padu to ukazuje da trudnoća nije vitalna. Nivo beta HCG ne određuje postojanje materične ili vanmaterične trudnoće. Ultrazvučni pregled treba da da odgovor da li se radi o materičnoj ili vanmateričnoj trudnoći. Na tržištu postoji veliki broj aparata sa 4D. Samo nekolicina od njih ima kvalitetnu sliku koja bi omogućila dijagnozu u vašem slučaju i to podrazumeva se bez upotrebe 4D. U svetskoj literaturi indikacije za 4D su jako uske i za sada je ova metoda u fazi razvoja.
Konsultujte vašeg ginekologa ili zakažite pregled u mojoj ordinaciji.
 
    Pitanje:
Imam 45 godina. Do sada nisam bila trudna, a želim dete. Koje bi neželjene posledice mogle biti, s tim da sam već prešla 45. godinu starosti?
  Odgovor:
Vaše godine nisu prepreka začeću. Vaše zdravstvena situacija možda krije neke razloge koji povećavaju rizik za vas i vaše buduće dete. Sigurno da starost trudnice direktno utiče na veći broj mogućih hromozomskih oštećenja ploda. Ipak danas savremena medicina otkriva 98% ovih plodova.
 
 
    Pitanje:
Poslednjih nekoliko menstruacija mi počinju na čudan način. Ranije sam dobijala na 30 dana sa propratnim bolovima i trajanjem 4-5 dana. Sada mi 25 dana prvo krene bledo roze vodica i tek nakon 3-4 dana krvarenje bez ikakvih bolova i traje 6-8 dana. Molim Vas za mišljenje.
 
  Odgovor:
Najverovatnije se u Vašem slučaju radi o nekoj vrsti hormonske disfunkcije te je potrebno da proverite Vaš hormonski status .
 
    Pitanje:
Juče sam uradio spermogram:
-zapremina ejakulata 3ml
-broj spermatozoida 450000
-nije bilo ni jednog pokretnog spermatozoida.
Molim vas recite mi da li je to posledica nekog dužeg stanja ili oboljenja, ili bi moglo da bude privremeno zbog stresa i jačeg fizičkog napora par dana pre spermograma? Da li ovako loš rezultat može da bude posledica neke infekcije urogenitalnog trakta?
S poštovanjem
 
  Odgovor:
Sigurno da fizički napor ili stres pogoduju lošoj spermatognezi. Razlozi za loš spermogram mogu bit brojni. Pravilo je da se spermogram menja u toku godine ili kraćeg vremenskog perioda. Savet je da se spermogram ponovi nakon abstinencije od 2-3 dana na raznim mestima. Ako je nalaz je i dalje loš, zakažite pregled ultrazvukom testisa i ejakulaornih kanala sa prostatom u našoj ordinaciji.
 
 
    Pitanje:
Poštovani doktore, imam tri mioma 11,7 i 3 cm. Trenutno sam u 19. nedelji trudnoće. Najveći miom je u karlici i spušta se do grlića sa spoljne strane materice - subserozni na zadnjem zidu istmično. Drugi je subserozni u fundusu. Sva tri mioma su spolja i rastu ka spolja. Da li ovoliki miomi mogu naškoditi bebi? Da li postoji mogućnost da se kada se radi carski rez radi i otklanjanje mioma istovremeno? Miomi od pre mesec dana nisu narasli, ali me zanima da li postoji mogućnost da se prošire na druge organe ili da mi pritisnu toliko neki organ (npr. bešiku) pa da prestane njena funkcija? Trenutno pijem Partusisten i Verapamil. Veliko hvala
 
  Odgovor:
Sve pretpostavke koje ste napomenuli po pravilu se ne javljaju. Veličina mioma mora biti jako velika preko 10-15 cm da bi uslovila potrebu za ranijim porođajem. Vakularizaciju mioma treba proveravati u toku redovnih kontrola ploda. Uobičajeno je da se miomi ne uklanjaju u toku porođaja. Danas je započelo u svetu uspešno uklanjanje mioma bez operacije. Pitanja koje ste postavili trebalo je da odgovori doktor koji vam vodi trudnoću, onaj koji je otkrio miome, onaj koji odgovara za vašu trudnoću.
Lokacijski na osnovu vašeg opisa ne bi trebalo da Vam prave probleme u toku trudnoće. Potreban je oprez i striktna kontrola na adekvatnoj opremi i adekvatnog stručnog lica kod vodjenja Vaše trudnoće kao i o blagovremenom donošenju odluke o načinu i terminu porođaja.
Puno sreće, za Više informacija možete nas kontaktirati, te zakazati pregled u našoj ordinaciji.
 
 
    Pitanje
U 37. sam nedjelji trudnoće i UZV pregledom je ustanovljeno da beba ima cistu na lijevom bubregu 20mm. Po rječima ljekara drugi bubreg i mjehur su u redu. Molim vas da mi objasnite sta to može značiti za budući život bebe i da li treba nešto preduzimati? Da napomenem, imam zdravog sina od 4 g. i u porodici nema nasljednih bolesti bubrega, a do sada je sve bilo u reda sa trudnoćom. Unaprijed hvala
  Odgovor
Da li ste sve potrebne informacije ključne za odgovor, jedino sto
preostaje da pitate vašeg ginekologa, da li je siguran da je to solitarna cista bubrega a nije udvojen sistem sa proširenjem čašica za gornji pol bubrega sto predstavlja urođenu Anomaliju bubrega. Sama cista bubrega, ako je parenhim bubrega adekvatan, a sabirni sistem nije proširen, nema većeg značaja za život deteta. Važno je utvrditi tačnu veličinu bubrega prema starosti trudnoće u proceni da li postoji neka urođena anomalija. O anomalijama bubrega možete pročitati na našem sajtu pod naslovom objavljeni članci
Ako ne dobijete adekvatan odgovor zakažite pregled kod Dr T. Mihailovića.
 
 
    Pitanje
U 33. sam nedelji trudnoće. Na poslednjem UZ pregledu je izmerena veličina cisterne magne 11,5mm. Doktorka je rekla da je to gornja granica i da to treba pratiti. Ostalo je sve u redu. Zabrinuta sam, pa Vas molim da mi objasnite sta bi to moglo da znači i da li to nosi neki rizik? Doktorka je rekla da misli da je uzrok tome samo građa malog mozga. Unapred hvala.
  Odgovor
Urođene anomalije zadnje lobanjske jame su veoma složen problem. Sama veličina cisterne magne je nešto veća i može biti u sklopu velike cisterne magne. Međutim potrebno je proceniti hemisfere malog mozga i vermis pre odluke o eventualnom postojanju Dandi Walker varijante. Ova anomalija mozga je praćena sa neurološkim oštećenjem bebe. Pitajte svog doktora da lije anatomija zadnje lobanjske jame adekvatna kod vašeg ploda, ili zakažite pregled u našoj ordinaciji.
 
 
    Pitanje
Poštovani doktore, pretpostavljam da imamo velik problem, ali još nismo naišli na nekog ko bi mogao da nam pomogne.
U pitanju je druga trudnoća, a prva se završila prevremeno uz patnju ploda u 31 nedelji. Dete sada ima cerebralnu paralizu. Sada smo u 14 nedelji trudnoće i konstatovan je NT=3 i free BHCG 1,06 MoM i PAPP 0,29 što je
složićete se vrlo loše. Još veći problem je što su identični nalazi bili i u prvoj trudnoći (koja se nije završila sa greškom u hromozomima, utvrđeno biopsijom horionskih cupica). Kod vas na sajtu sam pročitao da tako niske vrednosti PAPP-a u novijim istraživanjima ukazuju na problem sa
posteljicom i daljim razvojem deteta, pa me interesuje da li možemo nešto učiniti preventivno jer još jedno bolesno dete za nas bi bilo pogubno (i ovako smo se jedva odlučili na još jednu trudnoću). Napominjem da je za prvu
trudnoća u 24. nedelji, na ekspertnom ultrazvuku,  konstatovano da je nalaz u svakom pogledu uredan, ali su u 31. nedelji konstatovani patološki protoci prema plodu i indukovan hitni carski rez. Kolike su šanse da nam se kraj ove trudnoće neće završiti kao prva i ako je sve krenulo kao prva? Molim vas da nam odgovorite, u blagoj
smo panici.
Unapred zahvalni veoma nesretni roditelji.
 
  Odgovor
Poštovana gospođo,
procena posteljice je danas moguća u I trimestru trudnoće, proverom cirkulacije ultrazvukom. Ako su dobijene vrednosti povećanog otpora proticanja krvi i u II trimestru (16-18. nedelja) potrebno je započeti terapiju. Terapija u drugoj polovini trudnoće ne donosi rezultate. Vrednosti PAPPA MOGU UPUĆIVATI NA TO. NT od 3mm nije indikacija za genetsku amniocentezu. Treba uraditi soft
ultrazvučne markere u 16 nedelji trudnoće pre odluke o
amniocentezi. Cerebralna paraliza je obično rezultat oštećenja
mozga ploda koji najčešće nastaje u toku samog porođaja ili porođaj nije na vreme urađen a plod je trpeo.
Zakažite pregled u našoj ordinaciji, pa ćete dobiti sve odgovore
nakon završenog pregleda i procene vaše bebe i posteljice.

 
    Pitanje
Da li je normalno za gestacioni mesak promera 21, da se ne nazire početak formiranja ploda. Sada sam u 6 nedelji trudnoće. Unapred hvala.
 
  Odgovor
Trebalo bi da se vidi sadržaj u gestacionoj vreći. Bez obzira u 7 eventualno 8 nedelji gestacije uradite ponovo UZ pregled te zahtevajte od Vašeg doktora da Vam između ostalo proveri srčanu radnju ploda (frekvencu srčane radnje kao bitan parametar vitalnosti ploda).
 
 
    Pitanje
Trudnica sam od 4 meseca. Imam zolto zeleni sekret. Se me plaši pa i nosejneto na plodot.koristila sam vag. cepcina flagul ali ništa bez efekata. Molim za vašu pomoč
  Odgovor
Nažalost mogu Vam samo preporučiti da ponovite nalaz vaginalnog sekreta čim pre te na osnovu toga obratite se Vašem lekaru za adekvatnu terapiju. Takođe Vam mogu preporučiti kod upornih vaginoza da možete uraditi vaginalni bris sa antibiogramom te koristiti neke vagitorije koje vam mogu napraviti ciljano u apoteci.
 
 
    Pitanje
Šta znači kad su kod muskarca povećane vrednosti FSH(21)i PRL(356), a postoji azospermija? Koja je funkcija tih hormona kod muskaraca? Pozdrav.
 
  Odgovor
Za detaljnije informacije potrebno je da se obratite nekom od urologa ili endokrinologa ( androloga ).
 
    Pitanje
Imam ranicu na grlicu materice. Urađen mi je papa test i nalaz je u redu i tek treba da radim premazivanje ranice, zanima me sledeće: postoji verovatnoća da sam u drugom stanju pa me zanima da li ranica može biti opasna po plod?
Hvala unapred.
 
  Odgovor
Ranca ne može biti opasa po plod, ali s obzirom na smanjenu imuološki potencijal Vašeg organizma u trudnoći trebalo bi da budete oprezni te načinite kontrolu kolposkopskim pregledom te PAP 'a test u drugom trimestru trudnoće.
 
    Pitanje
Poštovani doktori,
pročitala sam puno Vaših odgovora i sugestija srećnim mamama i budućim mamama i s obzirom da niko od lekara, koji su do sada bili upoznati sa mojim problemom, nije mi uputio vise od pet minuta pažnje i tri proste rečenice, resila sam da Vas zamolim za pomoć...
(pismo je suviše dugo i detaljno da bi smo ga celog objavili, pogledajte odgovor)
 
  Odgovor
Gospođo mogu Vam samo reći da stimulacija ovulacije u slučaju policističnih ovarija ne može dati očekivane rezultate. Trebali biste najpre regulisati Vaš hormonski status te ući u program ostvarivanja trudnoće.
 
    Pitanje
Doktore u 34 sam nedelji trudnoće. Normalna mi je trudnoća. Poslednjih dana pojavio mi se pojačan sekret, peckanje posle odnosa sa partnerom. pre trudnoće imala sam kandidu i iste simptome. da li je ona štetna za plod i smem li da koristim neke vaginalete i koje. unapred zahvalna
 
  Odgovor
Možete i trebali bi ste svakako koristiti neke od vagitorija bezbednih u toku trudnoće, ali nikako nasumice bez prethodno urađenog mikrobiološkog pregleda vaginalnog sekreta. Ne brinite, ništa nije strašno ali svakako otidite kod svog ginekologa.
 
    Pitanje
Imam 3 mioma prečnika 50mm, 35mm i 13mm. Da li je neophodna operacija? Nisam još rađala a želela bih u skorije vreme.
 
  Odgovor
Miomi su benigni izraštaji koji se povremeno vide i u žena koje
su trudne. Retko kad oni mogu usloviti probleme u trudnoći. No
njihova lokalizacija i veličina mogu biti razlogom za nemogućnost začeća. Ako ne možete da zatrudnite, uradite ultrazvučnu kontrolu prohodnosti jajovoda. Ako je miom blizu šupljine materice neophodna je trodimenzionalna ultrazvučna procena odnosa mioma sa šupljinom materice. Možete taj pregled uraditi u našoj ordinaciji.
 
 
    Pitanje
Imam 27 godina. Pre 2 meseca su mi rekli da imam na levom jajniku formaciju koja odgovara endometriotičnom žarištu. Moje menstruacije su
uvek bile uredne ali bolne. Pokušavamo da ostanemo u drugom stanju već pola godine. Ginekolog namerava da mi da kontraceptivne pilule. Da li da prihvatim ili da nastavim da pokušavam da zatrudnim? Ta cistična formacija
je velicine 22*20mm uterus u RVF, LONG.57mm AP40mm. D.J 35*35mm L.J 34*32mm.
 
  Odgovor
Ako je ultrazvučni pregled tačno urađen, i postavljena ispravna
dijagnoza, onda je jedan od načina lečenja hormonska
terapija-kontraceptivne pilule. Veličina ciste od 20mm ne bi trebalo
da bude endometrioza. Da li je provereno kolor strujanje u cisti? Da li
je procenjena cirkulacija u zidu ciste, da li je pregled urađen
neposredno nakon završetka menstruacije i pred početak sledeće,
koliko dugo imate cistu, da li je rađen 3D JAJNIKA? Ako nešto nedostaje uradite pregled u mojoj ordinaciji - Ultramedika. Endometrioza je jedan od razloga za bračnu neplodnost. Potrebno je uraditi ultrazvulnu proveru prohodnosti jajnika. Nešto više o toj metodi možete pročitati u sledećem broju časopisa MAMA.
 
 
    Pitanje
Molim Vas da mi pobliže objasnite šta je to ventrikulomegalija?
  Odgovor
Ventrikulomegalija je proširen komorni sistem- šupljine u mozgu
u kojima se nalazi tečnost. Može biti deo sindroma koji se naziva
Hidrocefalus. Može nastati u trudnoći ili nakon toga. Dijagnoza se
postavlja ultrazvučnim pregledom. Kod odraslih se dijagnoza postavlja CT ili MR. Pregled možete zakazati u Ultramediki. Dr T. Mihailović je prvi radio doktorat iz ultrazvučne dijagnostike mozga u Srbiji.
 
 
    Pitanje
Šta su to histerosalpingo-sonografija (HSSG)- Hy-Co - Sy, i kontrastna histero-sonografija Hy-Co
  Odgovor
Histerosalpingo-sonografija (HSSG)- Hy-Co - Sy, i kontrastna histero-sonografija Hy-Co su ultrazvučne kontrastne metode koje se koriste u diferencijalnoj dijagnostici anatomskih stečenih i/ili kongenitalnih anomalija uterusne šupljine (septus, polipi, miomi..) kao i u svrhu procene prohodnosti jajovoda. Za razliku od HSG koji se kod nas u bolnicama još uveliko koristi, u svetu su ove ultrazvučne metode potpuno potisnule tu zastarelu rentgensku dijagnostiku a sve u cilju i interesu pacijenata.
Kao smislen redosled u indikovanju ovakvih vrsta pregleda neophodno je postaviti jasne razloge i ciljeve pre odluke o pregledu koje je Vaš lekar obavezan da Vam predoči i objasni.
Pre pregleda neophodno je uraditi kompletan ginekološki pregled ( PAPa test, analizu vaginalnog sekreta, kolposkopiju ) kao i analizu krvi. Ovaj pregled se izvodi u prvo fazi ciklusa, 10-12 dana od početka menstrualnog krvarenja pri čemu je neophodno naglasiti pacijentu uzdržavanje od seksualnih aktivnosti do pregleda. Pregled se izvodi u ambulantnim uslovima.
Procedura je potpuno bezbolna te se izvodi bez anestezije, a pacijentkinja je u mogućnosti da se odmah nakon završenog pregleda, vrati svojim dnevnim aktivnostima. HSSG izvode ginekolog i iskusni sonografer (spec. radiologije) koji pod kontrolom ultrazvuka prati distribuciju kontrasta Posle aplikacije Goldstein sonhisteroskopskog katetera kroz cervikalni kanal, kontrastno sredstvo se ubrizgava. U prvom aktu kontrast ispunjava šupljinu uterusa, te omogućuje procenu anatomije materične šupljine, dok se dodatnim ubrizgavanjem kontrasta mogu vizuelizovati jajovodi te ispitati njihova prohodnost.
Procedura Hy-Co- Sy u stručnoj literaturi i praksi svetske medicine je poznata i priznata od 1985 godine. Od tada pa na ovamo rađeno je dosta multicentričnih ispitivanja pouzdanosti primene Hy-Co- Sy. Kao jedna od najsvežijih navešćemo Vam primer Odseka za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetske bolnice Valensija u Španiji koji su upređivali rezultate 3D color dopller ultrazvučnog Hy-Co- Sy nalaza sa nalazima laparoskopki praćene hrompertubacije (pod kontrolom optičkih instrumenata uvedenih u trbušnu duplju pacijentkinje prati se prolaznost bojenog kontrasta koji je plasiran kroz cerviks (grlić ) pacijentkinje pri čemu je neophodno naglasiti da se laparoskopija radi nakon uvođenja pacijentkinje u opštu anesteziju). U toku istraživanja utvrđena je 96,6 % pouzdanost 3D procene kavuma i tuba u odnosu na laparoskopsi načinjenu procenu, a nakon toga Color Dopller procena kompetentnosti tuba pokazala je 95,4 % pouzdanosti u poređenju sa laparoskopskom procenom.
Nakon ovakvih egzaktnih parametara te proverljivih naučnih istina kao zaključak se nameće da je transvaginalna 3D Color Dopller analiza kavuma i Fallopijevih tuba (jajovoda) Hy – Co– Sy suveren i moderan metod. Akcenat je potrebno staviti po navodima španskih kolega na poštedu pacijentkinja i bezpotrebnom zračenju te izlaganju jodnom kontrastu prilikom primene zastarele metode HSG – a. Uz sve ovo značajno je dodati da je procedura drastično kraća uz bitno smanjenje diskomfora u toku ispitivanja prohodnosti jajovoda savremenom Hy – Co– Sy metodom.
 
 
    Pitanje
Skraćen grlić materice – koja je prediktivna vrednost ponovljenih ultrazvučnih merenja cervikalnog segmenta u drugom trimestru u daljem toku i ishodu trudnoće
  Odgovor
U drugom trimestru trudnoće, pored dopunskog skrininga na
anatomske anomalije ploda neophodno je uraditi i adekvatan pregled cervikalnog segmenta. U svetu se danas mnogo veći značaj pridaje ultrazvučnoj dijagnostici pri proceni cervikalnog segmenta nego kliničkom pregledu. Na onaj način endovaginalnom sondom kao i transperinealno dolazi se do preciznije procene dužine (mm) za razliku od manuelnog pregleda pri kome se naime procenjuje vaginalni deo grlića .
Ovaj pregled podrazumeva pored procene dužine cervikalnog segmenta, i pregled kompetentnosti unutrašnjeg ušća grlića kao i položaj posteljice u odnosu na unutrašnje materično ušće. Na osnovu dobijenih parametara Vaš lekar će doneti odluku o izboru pravog tretmana za Vas.
Ukoliko se na osnovu dobijenih parametara postavi dijagnoza cervikalne nekompetentnosti, kongenitalna ili stečena (posle konizacije i drugih intrvencija) postoji apsolutna indikacija za plasiranje serklaža bez kontrolnih ponovljenih merenja. Serklaž (podvezivanje grlića) direktno utiče na bezbedan dalji tok i krajnji ishod trudnoće, te ga je neophodno plasirati kod cervikale inkopetencije sa ili bez dilatacje unutrašnjeg ušća.
Ukoliko se ustanovi relativno skraćenje cervikalnog sementa, UZ kontrolni pregledi na 2-3 nedelje kao i apsolutno mirovanje su terapija za Vas.
Procena cervikalnog segmenta / vaginalnom sondom kao i transperinealno / bila je predmet diskusije kolega u svetu, rađeno je dosta studija te se kao zaključak nametnuo stav da je kod pacijentkinja sa relativno skraćenim cerviksom uzastopno merenje grlića kao i promena dužine između dva merenja jasan prediktor pretermiskog porođaja.
Kao graničnu vrednost cervikalnog segmenta kolege navode 20 – 25 mm u 18 - 20 nedelji gestacije kada je indikovana dalja striktna provera na 2 nedelje. U zavisnosti od nalaza pri ponovljenom merenju procenat prevremenog porođaja je bitno različit. Ukoliko je došlo do skraćenja cervika porođaj pre 37 n.g događa se u 60 %, dok je pre 34 n.g u 28 % slučajeva. Ako se dužina cervikalnog segmenta ne menja porođaj pre 37 n.g se procenjuje na 26,2 %, dok je pre 34 n.g. u 11,6 % slučajeva.
Potrebno je naglasiti da su studije rađene na velikom uzorku pacijenata kao bitan faktor u pouzdanosti izvedenih zaključaka.
Ukoliko ovo ne spada u standardni paket pregleda Vašeg ginekologa, insistirajte na tome, jer u suprotnom može doći do (silent dilatation) neme dilatacije, potpuno bezbolnog otvaranja unutrašnjeg ušća, a ukoliko to stanje nije rano dijagnostikovano i blagovremeno tretirano do neželjenog kasnog pobačaja ili preranog porođaja.
Rana dijagnostika i blagovremen tretman su osnovni postulati savremene medicine.
Stoga, treba znati da ovaj pregled koji traje vrlo kratko i potpuno je bezbolan, može umnogome promeniti tok Vaše trudnoće.
 
 
    Pitanje
Ako je posteljica nisko postavljena (a radi se o trudnoći - 19. nedelja) da li to sugeriše na neke poteškoće, odnosno šta to konkretno može da znači?
  Odgovor
Što se tiče Vaše zabrinutosti u vezi sa nisko položenom posteljicom mogu Vam reći da je dijagnostika nisko položene posteljice validna tek u nakon 28 n. g. Razlog za to je jer donji segment uterusa (materice) intenzivno raste od 20 - 28 n.g. te se posteljica može kretati naviše.
Mogu Vam dati preporuku za adekvatnu procenu na osnovu UZ pregleda (vaginalnom sondom) udaljenosti posteljice od unutrašnjeg ušća materice u 24 n.g
Za Vašu informaciju postoje striktni kriterijumi merenja udaljenosti posteljice od unutrašnjeg materičnog ušća .
Više informacija možete dobiti u ordinaciji Ultramedika.
 
 
    Pitanje
Da li može dabl test da bude pogrešan, fb hCG 101.4 ng/ml 2.91 Mom, PAPP A 1.12 mlU/ml 0,33 MoM, Trisomy 21 1:28.
Analiza je urađena 16.5.2007. a poslednja menstruacija je bila 21.2.2007.
Koji je procenat tačnosti ove biohemijske analiza?
  Odgovor
U zavisnosti od starosti trudnice, biohemiske analize variraju
od 30% do 90%. Međutim slobodni beta HCG između 2- 3MoM nije indikacija za amniocentezu.
U svakom slučaju pre odluke o genetskoj amniocentezi, treba uraditi ultrazvuk do 14 nedelje trudnoće kao i u 16 nedelji, uz biohemiski kvadruple test.
 
 
    Pitanje
U 9. nedelji sam trudnoće. Neznajući da sam trudna, uzimala sam CIPROCINAL. Da li postoje nepoželjne reakcije na bebu? Dok sam uzimala
lekove, embrion se još uvek nije pojavio. HVALA
  Odgovor
Postoje jako veliki broj faktora koji mogu dovesti do pogrešnog
formiranja organa bebe. Jedan su sigurno i lekovi. Generalnog stava po tom pitanju nema. Većina lekara smatra da je potrebno uraditi
ultrazvučnu proveru organa ploda pre odluke o eventualnom prekidu
trudnoće. Pregled treba uraditi u I trimestru i nakon završetka 90%
embriogeneze a to je u 16 nedelji trudnoće.
 
 
    Pitanje
Koji su simptomi suženja karitide? Hvala.
  Odgovor
Obično nisu dovoljno određeni. Stav je ako postoje starosna dob preko 45 god. ili predispozicija za pojavu šloga, kao i sa nepravilnim mastima u krvi, povećanog krvnog pritiska, savetuje se da se uradi ultrazvučni pregled krvnih sudova vrata i eventualno
glave.
 
 
           
           
       
specijalistička ordinacija
Ultrazvučna dijagnostika
Vojvode Dobrnjca 34, 11000 Beograd, SCG
Tel: 011/33 90 848, 33 92 916; Mob: 063/ 81 70 714
 
 
   

 
    Developed by Infotrend.   (C) 2005-2007. Ultramedika.