Virusna infekcija u I trimestru trudnoće
Frontomaksilarni ugao
Fetalna ehokardiografija
Očinstvo nakon operacije varikokele
Frontomaksilarni ugao
Rano otkrivanje hipertenzivne bolesti
Trikuspidna regurgitacija u trizomiji 21 para hr.
Ultrazvučna dijagnostika lokalizacije spine bifide
Dijagnostika bolesti posteljice u trudnoći
Otkrivanje urođenih srčanih mana
Predvidjanje predstojećeg gubitka ploda
Down-ov sindrom u trudnoći
DOWN – sindrom
Paraovarijalne / paratubarne ciste
Trizomija 18
Dijagnognostika bolesti posteljice u trudnoći
Ultrazvučna dijagnoza Down sindroma u trudnoći
Rano otkrivanje hipertenzivne bolesti
Dijagnostika tumora ploda u toku trudnoće
Bubrezi i trudnoća
Urođene anomalije organa trbušne duplje
Anomalija žučnih puteva i pankreasa ploda
Bolesti pluća ploda
Trodimenzionalni pregled glave i kičme ploda
Otkrivanje skeletnih displazija u trudnoći
Trodimenzionalni pregled srca ploda u trudnoći
Urođene srčane mane - fetalna ehokardiografija
Srce fetusa - fetalna ehokardiografija
Zastoj rasta ploda
Sonografska fenotipizacija ploda
Genetski sonogram
Dijagnostika centralnog nervnog sistema ploda
I trimestar trudnoće
Trudnoća i dojke
Ultrazvučna dijagnostika organa male karlice
 

3D - Otkrivanje bolesti pluća

II trimestar trudnoće

Otkrivanje bolesti pluća pomoću 3 D ultrazvuka
Od ranije je poznato da konvencionalna dvodimenzionalna ultrasonografija ima ozbiljne teškoće u proceni veličine pluća i njihove zrelosti. Zašto je ovo važno?

 
   
     
           
   

 

  Formiranje pluća i disajnih puteva započinje od četvrte nedelje gestacije i završava se kompletnom zrelošću tek neposredno pred rađanje deteta. Međutim, ovaj razvoj može biti prekinut i tada nastaje kongenitalna plućna hipoplazija (KPH), koja je uzrok smrti kod
10-15% novorođenčadi. Ona je definisana kao smanjenje volumena pluća. Razlog za KPH može biti smanjena količina plodove vode, lezije koje zauzimaju prostor u grudnom košu, nepomeranje (akinezia) ploda i kongenitalni sindromi (skeletalne displazije) koji sprečavaju normalni razvoj i širenje šupljine grudnog koša.
Zadnjih nekoliko godina objavljeno je više radova tačnih merenja zapremine (volumena) pluća na osnovu kojih su napravljena poređenja sa merenjima dobijenim uz pomoć magnetne rezonance.
 
           
           
    1. Brza dijagnostika

Do pojave Sono CT tehnike i Xres rezolucije procena granica pluća je bila na strani magnetne rezonance, a od tada su vrednosti dobijenih volumena identične. Prednost ultrazvučne dijagnostike je u tome što je za nju potrebno 2-8 sekundi a za magnetnu rezonancu 32 sekunde. Greške koje nastaju u toku pomeranja ploda su samim tim mnogo manje kada se primenjuje ultrazvučna dijagnostika. Jasno je da plod sa manjim volumenom (zapreminom) pluća ima znatno lošiju prognozu.
Ispadi u formiranju pluća postoje samo u jednom segmentu. Na prvom mestu tu se misli na Kongenitalnu cističnu adenomatoidnu malformaciju (CCAM) ili ekstra/intra plućnu sekvestraciju. One, takođe, imaju različitu prognozu i važnost pravovremene dijagnoze je zato velika. Njena preciznost je uslovljena kvalitetom slike aparata (rezolucija) i primenom novih tehnika za registrovanje cirkulacije (kolor Power angio Doppler mod i njegova 3-dimenzionalna rekonstrukcija).

  2. Višak tečnosti u plućima

Nasuprot ovoj situaciji, postoje stanja koja su praćena povećanom zapreminom (volumenom) kompletnih pluća. Ovo stanje je uzrokovano nepostojanjem otvora disajnog puta u nivou grkljana - larinksa ili same traheje. Ova anomalija dovodi do smrti ploda u prvih nekoliko minuta od rađanja. Pluća su normalno razvijena, ali tečnost iz njih ne može da izađe, što dovodi do njihovog uvećanja i pritiska na srce. U početku to onemogućava vraćanje venske krvi u srce, što posledično dovodi do nakupljanja više tečnosti i u plodu. Sa jedne strane, to povećava kompresiju na srce, a sa druge, dovodi do pritiskanja jednjaka, otežanog gutanja plodove vode, što uzrokuje njen višak. Ova teška, urođena anomalija se obično prepoznaje znatno kasnije, pa se trudnoća ne prekida blagovremeno. Postojanje tačnih 3D nomograma volumena (zapremine) pluća pomaže u postavljanju blagovremene dijagnoze.

 
           
           
    3. Nepravilni razvoj dijafragme

Mogućnost rane dijagnostike bolesti pluća, korišćenjem savremenih aparata sa Sono CT tehnikom i ekstremnom rezolucijom, postaje posebno jasna kada se razmotre dve dijagnoze sličnih sonomorfoloških karakteristika. Naime, radi se o neadekvatnom razvoju dijafragme ili prečage koja omogućava disanje. Ako se ne formiraju mišići u dijafragmi (dijafragmalna eventracija), onda ona izgleda kao tanak list, i od desete nedelje trudnoće ne može da spreči dospevanje organa iz trbušne duplje u grudnu. Kao posledica se javlja neadekvatno formiranje - rast pluća. Do slične situacije dolazi i ako se formira kongenitalna dijafragmalna hernija, tj. prodiranje organa iz trbušne duplje kroz neadekvatno formiranu prečagu. Njihovo razlikovanje je značajno jer prvi slučaj (eventracija) ima znatno bolju prognozu nego dijfragmalna hernija. Nepotrebno je naglašavati da je nemoguće bez adekvatne opreme uočiti stanjeni list dijafragme bez mišićnih vlakana.

  4. Rešenje na vreme

Još lošija prognoza, i praktično potreba za prekidom trudnoće, postoji kada su oba plućna krila ploda nerazvijena (bilateralna plućna agenezija). Ona se teško razlikuje od dijafragmalne hernije ako se pacijentkinja pregleda konvencionalnom ultrazvučnom tehnikom. Korišćenjem kolor Power angio moda - 3D CPA je sasvim sigurno moguće isključiti postojanje ove urođene anomalije.
Bolesti pluća kod ploda se mogu dijagnostikovati još u ranoj fazi trudnoće jedino savremenom (možda zvuči komplikovano, ali je efikasna!) 3D sono CT i Xres i 3d CPA tehnikom. Ukoliko se problem na vreme ustanovi, trudnoća se blagovremeno može prekinuti ili doneti odluka o konzervativnom ili operativnom lečenju ploda.


ANTRFILE1- Lečenje pluća ploda

Ako je volumen pluća koji je ispao iz funkcije veliki, on ugrožava i preostali, zdravi deo pluća. Postoje precizni parametri dobijeni novom ultrazvučnom tehnikom na osnovu koje se postavljaju indikacije za operativno lečenje ovih stanja u toku same trudnoće. Naime smrt fetusa zbog ovih bolesti pluća je, bez lečenje, veliki. Međutim, nova dostignuća, kao što je fetalna lobektomija (uklanjanje bolesnog pluća u toku trudnoće), u dve trećine slučajeva dovodi do nesmetanog daljeg razvoja pluća ploda.

 
           
           
       
specijalistička ordinacija
Ultrazvučna dijagnostika
Vojvode Dobrnjca 34, 11000 Beograd, SCG
Tel: 011/33 90 848, 33 92 916; Mob: 063/ 81 70 714
 
 
   

 
    Developed by Infotrend.   (C) 2005-2007. Ultramedika.