Virusna infekcija u I trimestru trudnoće
Frontomaksilarni ugao
Fetalna ehokardiografija
Očinstvo nakon operacije varikokele
Frontomaksilarni ugao
Rano otkrivanje hipertenzivne bolesti
Trikuspidna regurgitacija u trizomiji 21 para hr.
Ultrazvučna dijagnostika lokalizacije spine bifide
Dijagnostika bolesti posteljice u trudnoći
Otkrivanje urođenih srčanih mana
Predvidjanje predstojećeg gubitka ploda
Down-ov sindrom u trudnoći
DOWN – sindrom
Paraovarijalne / paratubarne ciste
Trizomija 18
Dijagnognostika bolesti posteljice u trudnoći
Ultrazvučna dijagnoza Down sindroma u trudnoći
Rano otkrivanje hipertenzivne bolesti
Dijagnostika tumora ploda u toku trudnoće
Bubrezi i trudnoća
Urođene anomalije organa trbušne duplje
Anomalija žučnih puteva i pankreasa ploda
Bolesti pluća ploda
Trodimenzionalni pregled glave i kičme ploda
Otkrivanje skeletnih displazija u trudnoći
Trodimenzionalni pregled srca ploda u trudnoći
Urođene srčane mane - fetalna ehokardiografija
Srce fetusa - fetalna ehokardiografija
Zastoj rasta ploda
Sonografska fenotipizacija ploda
Genetski sonogram
Dijagnostika centralnog nervnog sistema ploda
I trimestar trudnoće
Trudnoća i dojke
Ultrazvučna dijagnostika organa male karlice
 

Trodimenzionalni pregled glave i kičme ploda

II trimestar trudnoće

Pored evidentnog napretka u otkrivanju hromozomskih anomalija, današnja ultrazvučna dijagnostika je znatno napredovala i u otkrivanju anatomskih nepravilnosti svih organa i delova tela ploda. To se odnosi i na ultrazvučnu kontrolu mozga, kičme i kostiju glave i mekih tkiva lica.

 
   
     
           
   

Ultrazvučni pregled centralnog nervnog sistema - mozga (CNS) započinje još u I trimestru. Danas je moguće pratiti razvoj - embriogenezu mozga primenom tzv. Sono CT tehnike (dobijanje podataka prilikom formiranja ultrazvučne slike korišćenjem devet ultrazvučnih talasa koji se šalju pod raznim uglovima). U ovoj starosti trudnoće moguće je registrovati mnoge teške urođene greške u razvoju mozga.
Od 14. do 16. nedelje (3-4 meseca) trudnoće, započinje provera anatomije centralnog nervnog sistema i kičme. Naime, pregled glave ploda podrazumeva procenu odgovarajućih anatomskih detalja koji omogućavaju registrovanje urođenih anomalija.

  1. Ultrazvučni pregled glave

Greške u razvoju mozga su četiri puta češće od hromozomskih anomalija. Većina se može prepoznati još u ranoj fazi trudnoće, mada se nekoliko anomalija može otkriti jedino u III trimestru tj. od 28 nedelje gestacije. Razlog za ovo je u složenosti embriogeneze (razvoja organa ploda), koja se u potpunosti završava tek po isteku četvrte godine.
Blagovremena dijagnoza određuje sudbinu trudnoće. Mnoge anomalije dovode do njenog prekida, a druge zahtevaju neurohiruršku intervenciju. Rezultati lečenja zavise od težine greške i pravovremene intervencije. Rezultati ovih intervencija, nažalost, nisu uvek ohrabrujući.
Neurosonografija-ultrazvučni pregled glave započinje procenom određenih mera. Nakon toga, ako je potrebno isključiti postojanje anomalija centralnog nervnog sistema, u toku ultrazvučnog pregleda treba registrovati sledeće anatomske detalje: oblik lobanjskih kostiju, položaj središnjih struktura mozga, prisutnost i veličina struktura koja obično nedostaje kod mnogih teških anomalija CNS, prisustvo dela mozga koji povezuje obe hemisfere, veličinu hemisfera malog mozga i njegov položaj, itd.

 
           
           
    2. Ultrazvučni pregled kičme

Što se tiče provere kičme, potrebno je isključiti postojanje indirektnih znakova za tešku bolest koja podrazumeva nezatvaranje neuralne cevi u sklopu pregleda mozga, a pregled same kičme zahteva procenu neuralnih lukova, kao direktnih znakova za nezatvaranje neuralne cevi.
Nekada ovi detalji ne mogu biti jasno procenjeni, a samim tim se urođene anomalije centralnog nervnog sistema ne mogu pouzdano isključiti. Četvrta generacija trodimenzionalne (3D) Sono CT tehnike nam omogućava prikazivanje i one polovine hemisfere koja je bliža sondi, koja se otežano prikazuje. Tako je kompjuterskom analizom dobijenih podataka moguće tačno proceniti određene promene koje mogu da ukažu na složene anomalije, koje su razlog za prekid trudnoće.

  3. Rane procene anomalija

Trodimenzionalna tehnologija često pomaže i u proceni položaja očnih jabučica i veličine nosnih kostiju još u ranom II trimestru (16. nedelja gestacije – 4. mesec trudnoće). Ovim načinom se pouzdanije može proceniti neadekvatan razvoj srednjih delova lica ili promene na viličnim kostima. Tri D tehnika, takođe, omogućava i ranu procenu rascepa usana. Mada se ova anomalija rešava hiruški, deca koja je imaju mogu posedovati i hromozomsku anomaliju, pa je njeno što ranije otkrivanje zbog toga jako značajno. Važno je da se primenom trodimenzionalnog ultrazvuka može proceniti i veličina uva, što je bitno kada se zna da njegov mali prečnik može biti jedina vizuelna manifestacija Down-ovog sindroma.
Ova tehnika ne služi za dobijanje slika lica bebe da bi se procenilo da li ona više liči na tatu ili mamu. Pregled mekih tkiva lica služi da bi se isključilo postojanje nekih anomalija koje mogu odrediti dalju sudbinu deteta. Njihovo otkrivanje u trudnoći omogućava da se, ako je potrebno, uključi tim lekara u rešavanje istih kod nerođenog deteta ili neposredno nakon porođaja.

 
           
           
        ANTRFILE 1- Štetan ili ne

Od 1957 god. se ultrazvuk primenjuje u medicini, a od prvih dana i u trudnoći. Postoje do sada brojne studije u medicinskoj literaturi, gde je ispitivano eventualno štetno dejstvo ultrazvuka na plod. Nijedna studija nije dokazala njegovo štetno dejstvo. Postoji preporuka koje se drže proizvođači ultrazvučne opreme koja ih obavezuju na primenu adekvatne ultrazvučne energije u dijagnostičke svrhe. Sigurno da su savremeni aparati poslednje generacije mnogo precizniji u stalnoj proveri ovih energija. Naime, zadnjih godina aparati poseduju prethodnu pripremu - tj. ultrazvučne softvere za pregled različite starosti trudnoće. Upotrebljena energija je znatno manja ako se radi o ranoj trudnoći i razlikuje se od one koja se koristi, na primer, u toku pregleda stomaka pacijenta.


ANTRFILE 2 - Kontrola povećanja temperature

Aparati poslednje generacije imaju preciznu kontrolu svog rada stalnim merenjem termalnog indeksa (TI) čija vrednost se stalno ispisuje u desnom uglu slike, kao dokaz da se aparat adekvatno koristi, i da ispravno radi. Tako se dobijaju i podaci o podizanju temperature tela na površini, u unutrašnjosti, kao i koštanog sistema. Povišenje temperature od 5 stepeni Celzijusa se smatra neškodljivom. Na primer, softver koji se koristi za pregled ploda do desete nedelje trudnoće poseduje TI od 0,1. On ukazuje na povišenje teperature od 0,1 stepena za vreme trajanja pregleda od 5 minuta (to praktično znači da bi pregled u trajanju od 50 minuta doveo do povišenja temperature od samo jednog stepena). Međutim, pregled u ovoj starosti trudnoće traje znatno kraće. Na aparatu je stalno ispisana vrednost sonde koja se upotrebljava u toku pregleda uz odgovarajući ultrazvučni softver, u zavisnosti od starosti trudnoće.


ANTRFILE 3 - Pomerene granice

Zahvaljujući novim savremenim aparatima došlo je do promene ranijeg stava da se genetska amniocenteza obavezno radi kod trudnica starijih od 35 godina (ovaj stav nije bio savršen, jer se nije otkrivalo oko 80 % plodova koji su bili hromozomski oštećeni, a starost trudnica je bila ispod 35 godina u momentu trudnoće). Danas je starosna granica primene invazivnih pregleda u dijagnostici hromozomskih anomalija pomerena na 40 i više godina, ali sa obaveznim ultrazvučnim pregledima - genetskim sonogramom (u I i II trimestru trudnoće) i proverom biohemiskih markera (takođe u I i II trimestru). I trudnice koje imaju manje do 35 godina, zahvaljujući redovnoj i pravovremenoj kontroli u I i II trimestru, imaju veće šanse da donesu na svet potpuno zdravo dete. Postoje brojne studije koje ukazuju na otkrivanje 98% plodova sa hromozomskim anomalijama zahvaljujući ultrazvučnim pregledima i biohemijskim analizama krvi trudnice.

 
           
           
       
specijalistička ordinacija
Ultrazvučna dijagnostika
Vojvode Dobrnjca 34, 11000 Beograd, SCG
Tel: 011/33 90 848, 33 92 916; Mob: 063/ 81 70 714
 
 
   

 
    Developed by Infotrend.   (C) 2005-2007. Ultramedika.